21 august 2013

“Viață pentru mediu, viață pentru om” inițiază tinerii în domeniul dezvoltării ecoturistice

CCR România în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare au reluat în luna octombrie programul internațional de educație ecologică “Viață pentru mediu, viață pentru om”, aflat în acest an la cea de-a VIII-a ediție.

Proiectul a fost lansat în Satu Mare și, în aceeași lună, în alte patru județe din regiunea nord-vest prin intermediul Agențiilor pentru Protecția Mediului din: Cluj, Bihor, Maramureș și Bistrița Năsăud, desfăşurându-se în oglindă şi în judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria.

 

Tema ediției din acest an este ecoturismul în contextul gestiunii deșeurilor, sub care se va desfășura și componenta educațională a programului - concursul pentru verificarea cunoștințelor acumulate prin intermediul materialelor informative ce vor fi distribuite în cele 92 de școli gimnaziale și licee participante din cele cinci județe. Echipele câștigătoare ale primelor trei locuri, din ambele categorii – gimnaziu și liceu, vor participa în preajma Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie 2014) la concursul internațional, ce se va desfășura la Satu Mare. În această etapă echipele vor avea de prezentat o machetă a unei locații turistice, din județul pe care îl reprezintă, cu aspectul actual al zonei și îmbunătățirile pe care le-ar aduce pentru ca locația să corespundă cerințelor europene pentru a deveni obiectiv turistic.

 

Componenta de colectare, ce se va desfășura pe toată perioada implementării programului, vizează conştientizarea necesităţii colectării selective în rândul elevilor de gimnaziu şi liceu, si va fi implementată prin intermediul CCR România, care oferă servicii de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Anul trecut, în cadrul ediției 2012 a programului “Viață pentru mediu, viață pentru om”, numai în județul Satu Mare au fost colectate 16 tone de DEEE-uri.

 

Echipele câștigătoare, atât de gimnaziu cât și de liceu, ale concursului educațional internațional și echipele care au colectat selectiv cea mai mare cantitate de deșeuri de echipamente electrice și electronice vor fi premiate cu o vacanță în Tabăra Ecologică de la Tarna Mare la finalul ediției a VIII-a a programului “Viață pentru mediu, viață pentru om”.