30 aprilie 2015

Raportul UNU despre creșterea continuă a DEEE generate

Potrivit Raportului Global privind DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice) din 2014, ultima versiune publicată  de Universitatea Națiunilor Unite, cantitatea globală de DEEE  generate a atins un nou vârf de aproximativ 41,8 milioane de tone în 2014, în timp ce doar în jur de 6,5 milioane de tone, aproximativ 15,5%, au fost raportate ca fiind colectate și eliminate prin sisteme legale de preluare.    

În raport, UNU identifică trei scenarii posibile de eliminare a DEEE, în măsura în care proveniența cantităților respective este în mare parte necunoscută. În primul rând, eliminarea DEEE ca deșeuri reziduale mixte, atunci când echipamentele ajung la sfârșitul ciclului de viață.  În UE, de exemplu, statisticile susțin că această cantitate este în jur de 8% din totalul DEEE. În al doilea rând, în țările dezvoltate DEEE sunt colectate în afara sistemelor oficiale de preluare. Un al treilea scenariu, foarte răspândit în statele dezvoltate,  presupune colectarea și reciclarea informală a DEEE.

În același timp, UNU afirmă că cea mai înaltă calitate de reciclare și eliminarea în siguranță a DEEE are loc prin programe oficiale de preluare, în timp ce reciclarea și eliminarea necorespunzătoare a acestora, duce la o pierdere imensă de resurse secundare și are impact negativ asupra mediului și sănătății.

Comparând volumul de DEEE generate la nivel mondial, în Asia s-a generat cea mai mare cantitate de DEEE, ajungând la 16 milioane de tone în 2014. Cu toate acestea, cantitatea pe locuitor a fost de numai 3,7 kg, doar un sfert din cantitatea echivalentă de 15,6 kg pe cap de locuitor în Europa. Cea mai mică cantitate de DEEE a fost generată în Africa, cu un total de 1,9 milioane de tone, sau 1,7 kg pe cap de locuitor.

Raportul complet poate fi descărcat în limba engleză de la: http://i.unu.edu/media/ias.unu.edu-en/news/7916/Global-E-waste-Monitor-2014-small.pdf

Reverse Logistics Group operează în prezent sisteme licențiate de gestionare a DEEE în Germany, Poland, Romania, the US, Peru, Mexico şi Vietnam.