06 aprilie 2016

CCR România a dat startul Olimpiadei Deșeurilor în Covasna

La finalul lunii martie, CCR România a demarat campania Olimpiada Deșeurilor – cel mai tare la reciclare, care se va desfășura până la finalul anului școlar 2015-2016, pentru colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor de baterii portabile.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, S.C. Tega S.A. şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna. Până în prezent, la Olimpiadă s-au înscris deja 15 școli cu mai multe clase participante din localitățile: Sfântu Gheorghe, Lemnia, Comandău, Păpăuți, Bixad, Baraolt, Micfalău, Brăduț, Întorsura Buzăului și Sita Buzăului, lista rămânând deschisă până la sfârșitul concursului.

Campania își propune, pe langă colectarea și reciclarea selectivă, informarea și conștientizarea elevilor asupra efectelor nocive pe care le au DEEE-urile sau deșeurile de baterii și acumulatori, în cazul în care sunt aruncate la groapa de gunoi, alături de gunoiul menajer. Din cauza subsțantelor periculoase pe care le conțin, acestea trebuie colectate separat și reciclate, pentru a împiedică poluarea aerului, a solului și a pânzei freatice, punând în pericol flora și fauna. Efectele majore și benefice ale colectării și reciclării corespunzătoare constau în: reducerea impactului asupra mediului, economisirea și protejarea resurselor naturale.

Întregul proiect este inițiat și susținut financiar de către CCR  România, care asigură infrastructură de colectare a deșeurilor în fiecare clasă participantă, dar și colectarea, cântarirea, evidenţa şi raportarea, inclusiv organizarea sistemului de premiere.

La finalul campaniei Olimpiada Deșeurilor – cel mai tare la reciclare, clasa care a colectat cea mai mare cantitate de deșeuri de echipamente electrice și electronice sau de deșeuri de baterii portabile va fi premiată cu o excursie, iar ocupanții locurilor II și III vor fi premiați cu echipamente și articole sportive.

Anul trecut, CCR România a organizat Olimpiada Deșeurilor în instituțiile de învățământ din Constanța si Târgu Mureș, fiind colectate în total 3.242 kg de DEEEE-uri și 1.957 kg de deșeuri de baterii și acumulatori portabili.